Tidigare konserter

år 2021

17/7 Elghammars slott: Ylva Skog, kompositör medverkar och berättar om sitt verk ”On the beach”, som uruppförs av Trio de Luxe. trion spelar ävenb Haydn och Bach

25/7 Utomhus vid Gryts Kyrka: Per Borins Vokalensemble- ” (K)örhängen”, Alfven, Bach, Wikander, Prigorowsky, Lundvik m.fl.

1/8 Elghammars slott: Ulf Wallin, violin och Suye Park, violin

21/8 Björnlunda hembygdsgård: Picknick konsert med Kennemark, Gustafson & Wingefors. Folkmusik, jazz och Bach på svenska

Kulturhelg

28/8 Gåsinge kyrka Johan Lindström cembalo och Trio de Luxe. Från Bach till Bach

29/8 Församlingshemmet Björnlunda. Café konsert med Duo de Tro, blandat jazz och bossanova

ÅR 2019

Lördagen den 19 okt, Gryts Kyrka,

Elise Einarsdotter piano, Olle Steinholz kontrabas, EricsBergskvartetten

Elise Einarsdotter har studerat vid Berklee College of Music i Boston och på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon tilldelades LO:s kulturpris 1993, Stockholms stads hederspris 1998 samt Jan Johansson-stipendiet 2007. Elise Einarsdotters kompositioner har en stark förankring i jazz, och med inspiration från folkmusik, soul och klassisk musik. EricsBergskvartetten har spelat tillsammans i olika orkestrar och ensembler sedan 1990 talet.  Kvartetten har sedan starten 2014 gjort ett stort antal konserter med musik från barock till nutid och samarbetar gärna och ofta med såväl andra musiker som utövare inom andra konstformer.

Lördagen 28 sept kl 18.30 Kulturnatt, Björnlunda Kyrka

Lördagen den 7 sept. kl. 17.00, Björnlunda gamla prästgård, Frihet, barockt och systerskap! En musikalisk salong från ett gustavianskt Stockholm

Rebecka Karlsson violin, Karin Ahlund viola, Mirjam Pfeiffer cello En musikalisk salong från ett gustavianskt Stockholm Välkomna till en musikalisk salong med musik från 1700-talets Stockholm! Här bjuds på både känd och okänd musik från både kända och okända tonsättare, däribland Kraus, Uttini, Hupfeld och Festing, alla verksamma i eller med anknytning till Stockholm. Musiken framförs på tidstrogna instrument och stammar bl. a från ordenssällskapet Utile Dulcis arkiv, ett vittert och musikaliskt sällskap med Gustaf III som beskyddare och där både män och kvinnor fick vara medlemmar. Delar av musiken har sannolikt aldrig klingat sedan 1700-talet!

Lördagen 10 augusti kl. 17.00 Björnlunda prästgård, Duo Nova Terés Löf piano och Klara Hellgren violin.

Terés Löf och Klara Hellgren är båda framstående kammarmusiker och solister. Ensemblen turnerar regelbundet, både i och utanför Sverige. Klara Hellgren har, sedan solistdebuten år 1999, etablerat sig som en av Sveriges mest spännande och efterfrågade kammarmusiker i sin generation. Sedan 2004 är Klara Hellgren anställd som violinist i den välrenommerade stråk-kvintetten ”Uppsala Kammar-solister”. Terés Löf har med sin fenomenala teknik och sitt sinne för detaljer en exceptionell förmåga att lyfta fram musikens alla dimensioner.

Lördagen den 6 juli kl. 17.00, Björnlunda gamla prästgård,

Unga kammarmusiker: Magnus Holmander klarinett och Irina Serotyuk ackordeon.

 Duon har en helt egen och personlig repertoar med bl.a. ett beställningsverk av Andrea Tarrodi. De har flera samarbeten med nutida kompositörer och blandar gärna olika musikstilar. Duons program innehåller allt från impressionism till modern konstmusik med inslag av jazz, slavisk folkmusik och klezmer. 2017 belönades duon med förstapris i en av Sveriges största tävlingar för kammarmusik “Ung & Lovande” med motiveringen “Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld”.

Lördagen den 15 juni kl. 17.00, Björnlunda gamla prästgård,

Bromma kammarduo: Erik Sunnerstam flöjt, Staffan Sjögren gitarr.

Historisk konsert för flöjt och gitarr

Erik Sunnerstam, ursprungligen från Stjärnhov, tog examen på Kgl Musik-högskolan i Stockholm 1990, har även studerat i London och arbetat bl.a. på Folkoperan. Staffan Sjögren, gitarr, bördig från Åkersberga, har sedan examen från Kgl Musikhögskolan, jobbat gränsöverskridande inom flera genrer som ackompanjatör och solist i kammar- och orkestersammanhang i Sverige och utomlands.  Musik av Bach, Händel, Mozart, Grieg och Nielsen m.fl. Vi berättar spännande och sällsynt kuriosa kring musiken och dess samtid

Nord och Syd” en gitarrafton med Mårten Falk
15 september 2018

Då kommer gitarristen Mårten Falk som är en välkänd gäst hos Björnlundapubliken. Mårten Falk är en av de mest erkända gitarristerna, både i Sverige och utomlands. Han tar oss med på en fantastisk resa i musikens värld med sina gitarrer. Mårten Falk har spelat i många länder, fått gitarrstycken dedikerade till sig och gjort mer än 70 uruppföranden! Denna gång får vi höra musik av Vetrov, Alexandroff, Sychra, Peterson och Villa-Lobos.
Nu finns också en precis nyutgiven CD skiva, “Melancholy dreams”, som utgår från bland annat karibiska, japanska och norrländska dikter, och landar brasilianskt i Paris.

Tre musikanter och en diva”
1 september 2018
Sopranen Amelia Jakobsson är en av operavärldens “Rising Star” och har bl. a. medverkat i nyskrivna operan “Kärlekskriget” baserad på Ebba Witt Brattströms bok med samma namn. Amelia började sin musikaliska bana som cellist och har rönt stora framgångar på detta instrument både i Sverige och internationellt. Kvällen inleds med Romanssång tillsammans med pianisten Eric Skarby och efter paus ansluter Åsa Johansson, violin samt Petter Axelsson, viola och tillsammans med Amelia på cello framförs Brahms pianokvartett i C-moll.
Samarbete med Daga församling, Gryts Kyrka, Stjärnhov.

Färgat av fagott”
Den 28 juli 2018
Den prisbelönte fagottisten Sebastian Stevensson besöker Björnlunda tillsammans med pianisten Asuka Nakamura.
Vi får höra musik av Saint- Saëns, Beethoven, Devienne och J.S. Bach.

”Sara och fiolen”
16 juni 2018
Sara Trobäck Hesselink är sedan 2002 konsertmästare i Göteborgs Symfoniker och en flitigt anlitad solist och kammarmusiker. Hon har studerat vid Musikhögskolan i Göteborg för Tibor Fülep samt vid Royal Academy of Music i London för professor György Pauk. Hon är sedan 2008 ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Sara bjuder på ett program som sträcker sig från Bach till Bartok

Virvlande vår”
15 maj 2018
Ett spännande möte mellan dansaren Maria Naidu och EricsBergskvartetten som tar oss på en musikalisk resa från Renässansen till Piazolla.
Vill ni veta mer om Maria Naidu kan ni besöka hennes hemsida www.marianaidu.com

Bach går igen” pianoafton med Martin Sturfält
17 oktober 2017
Vi hälsar pianisten Martin Sturfält välkommen! Han framför musik av diverse tonsättare som har ett gemensamt: de har alla inspirerats av den store Johann Sebastian Bach.
Vill ni läsa mer om Martin kan ni besöka hans hemsida www.martinsturfalt.co

Jubileumskonsert

2 sept 2017
Välkomna på en riktig festkonsert när Björnlunda Kammarmusikförening firar 10 år! Det blir en kavalkad av musiker och artister som medverkat genom åren. Här är några av de medverkande:
Frispel
Per Gross, blockflöjter
Haga Duo
Stefan Harg, klarinett
Katarina Ström Harg, piano
Rasmus Johansson, trumpet
Nadja Franke, recitation
Stina Hellberg Agback, harpa
Sussie Magnusson, viola
Elisabeth Arnberg, viola
Åsa Johansson, violin
Medlemmar ur Stenhammarkvartetten: Peter Olofsson, violin o Mats Olofsson cello
Medlemmar ur KMW trio: Anette Mannheimer, violin o Ann Sofi Klingberg, piano, Medlemmar ur EricsBergskvartetten: Marie Louise Sjöberg o Catharina Ericsson violin samt Boel Hillerud, viola

Jonas Nordberg, luta och theorb
15 juli 2017
Jonas Nordberg har studerat vid Mozarteum i Salzburg och är nu mitt uppe i en internationell karriär. Hans repertoar sträcker sig från tidig renässansmusik till nyskrivna verk. Förutom solo recitals samarbetar han med sångare, operahus och även dansare. Mer om denna spännande artist finns att läsa på www.jonasnordberg.com

Lånta toner”
17 juni 2017
Eva Lindal, violinist, möter Stina Hellberg Agback, harpist, i en konsert som tar oss från Purcell och Dowland till Satie och Coltrane. Lånade toner från olika århundraden och olika instrument, där sökandet är det gemensamma: kompositioner som gränsar till improvisation, och ibland består däri.
Eva Lindal är utbildad till klassisk violinist och började tidigt intressera sig för improvisation och annorlunda uttryck. Efter en lång karriär i bl a Sveriges Radios Symfoniorkester har hon sedan år 2000 frilansat som improviserande violinist och spelar med musiker som Filip Augustsson, Mattias Windemo och Bill Payne.
Stina Hellberg Agback är en harpist med rötterna i jazzen, som kontinuerligt arbetat med klassisk musik i orkestrar och som kammarmusiker. Efter sin masterexamen i jazz från Kungliga Musikhögskolan 2012 har hon spelat med flera av landets professionella orkestrar, med teater och framför allt med olika improviserande grupper, som t ex hennes egen grupp Trilobit.

Trio Nord/Långbacka/Dahl
14 maj 2017
NORD/LÅNGBACKA/DAHL (NLD) består av tre starka personligheter som med bakgrund inom vitt skilda musikstilar möttes i viljan att skapa ett eget gemensamt språk. Sång, cello, dragspel, fioler, klaviatur och klockspel utgör grunden i deras ljudpalett. Influenser av klassisk musik, folk,pop, världsmusik, jazz, tango och filmisk konstmusik färgar deras mustigt suggestiva, skirt himmelska, kärvt poetiska och spontant lekfulla kompositioner. Med kärlek och respekt för skilda musikaliska traditioner och en samtidigt nyfiken öppenhet för nya världar och uttryck framför NLD originalmusik som sträcker sig vidare bortom genretillhörigheterna.
Konserten är ett samarbete med Svenska Kyrkan i Björnlunda

Musik i pilgrimernas spår” Vårkonsert i Björnlunda kyrka med gruppen ”Frispel”
23 april 2016
Välkomna på vårkonsert i Björnlunda Kyrka! Vi får besök av folkmusikgruppen Frispel som tar oss på en resa genom ett medeltida Europa.Med rötterna i medeltiden blandar Frispel ett folkligt Europa med nordiskt vemod, österländskt temperament och arabiska rytmer. Frispels medlemmar är Claudia Müller, blockflöjter och mungiga, Göran Månsson, pipor, flöjter och slagverk samt Agneta Hellström, blockflöjter och didgeridoo.

Till en ros” – Hillevi Martinpelto sopran, Åsa Johansson violin, Magnus Bergman piano
19 sept 2015
Ännu en hovsångare gästar Björnlunda! I år har turen kommit till sopranen Hillevi Martinpelto som tillsammans med violinisten Åsa Johansson samt pianisten Magnus Bergman bjuder på ett stämningsfullt program i Björnlunda kyrka. Vi får bl a höra sånger av Stenhammar, Händel och Rickard Strauss samt Stenhammars “Sentimentala Romanser” för violin och piano. Konserten är ett samarbete med Svenska kyrkan i Daga församling.

Barockt i Björnlunda” 29-30 augusti 2015
Välkomna till en spännande och innehållsrik barockhelg! Vi inleder lördagen 29 augusti klockan 15.00 i Gamla Prästgården med “Björnlunda under barocken”, ett samtal med Göte Karlsson som berättar för oss hur det var att leva i Björnlunda då.
Efter föredraget har barock-caféet öppet och klockan 17.00 blir det konsert med blockflöjtsvirituosen Dan Laurin och Anna Paradiso, cembalo.
Söndagen 30 aug blir det konsert i Gamla Prästgården kl 17.00. Då får vi lyssna till Keren Bruce och Louise Agnani, viola da gamba, samt Peter Söderberg, teorb och luta. De framför musik av Frescobaldi, Kaspberger, Simpson, Gaultier mm. Servering i Barockcaféet!
29 augusti kl 15.00 “BJÖRNLUNDA UNDER BAROCKEN” – Göte Karlsson samtalar om livet i Björnlunda under barocken.
Servering i barock- caféet
29 augusti kl 17.00 “Franska och svenska barockpärlor”, Konsert med Dan Laurin, blockflöjter och Anna Paradiso cembalo
30 augusti kl 17.00 “Gambor och lutor”, Konsert med ensemblen ”LIPPARELLA” som består av Keren Bruce och Louise Agnani, viola da gamba samt Peter Söderberg, Theorb och barockluta

Anita Agnas
1 augusti 2015
Ett spännande möte med accordeonvirituosen Anita Agnas!

Ericsbergskvartetten
13 juni 2015
EricsBergskvartetten består av Catharina Ericsson, violin, Marie Louise Sjöberg, violin, Boel Hillerud, viola samt Sara Wijk, cello. De är alla etablerade frilansande orkester- och kammarmusiker. Kvartetten bildades i september 2014 och har redan presenterat ett antal konserter. Vi får höra musik av bland annat Dvorak och Haydn.

Stenhammarkvartetten
23 maj 2015
Stenhammarkvartetten är åter i Björnlunda! Denna gång får vi lyssna till Dimitri Kabalewskys båda stråkkvartetter.
Stenhammarkvartetten består av Peter Olofsson och Per Öman, violin, Tony Bauer, viola samt Mats Olofsson , cello. Kvartetten bildades 2002 och räknas till en av Skandinaviens främsta. Repertoaren omfattar ( förutom Stenhammar ) även annan svensk musik, wienklassiskt samt nutida musik. Inspelningarna för radio och på skiva är många, och de har även blivit Grammisnominerade. Stenhammarkvartetten turnerar även flitigt och har besökt många europeiska länder samt Indien och Sydostasien

Vårkonsert
9 maj 2015
Välkomna på vårkonsert i Ullevi Hembygdsgård den 9 maj kl 17.00! Solist är valthornisten Markus Maskuniitty som till vardags är solohornist i Kungliga Filharmonikerna. Han musicerar tillsammans med en stråkkvartett bestående av Åsa Johansson, violin, Marie Louise Sjöberg, violin och viola, Boel Hillerud Nyman, viola och Christina Wirdegren Alin, cello.
Vi får bland annat höra verk av Puccini och Saint Saens, Mozarts välkända kvintett för horn och stråkar och som avslutning en sprudlande svit av den italienska tonsättaren Saglietti där drag av både argentinsk tango och italiensk filmmusik hörs.

Sånger i stilla höst” – med Karl-Magnus Fredriksson och Mathias Böhm
13 sept 2014
Efter förra årets succé får vi återigen höra Hovsångare Karl Magnus Fredriksson vackra baryton ljuda i Björnlunda kyrka!
Konserten är ett samarbete med Svenska Kyrkan i Daga församling.

Kulturhelg
23-24 augusti 2014
Björnlunda kammarmusikförening inbjuder till Kulturhelg den 23-24 aug där alla konstformer blandas i spännande möten! Helgen inleds kl 15.00 den 23.e då vi får höra Johan Cullberg samtala om sin nya bok ” Märta och Hjalmar Söderberg – en äktenskapskatastrof”. Som avslutning får vi lyssna till Bachs konsert i d-moll för två violiner. Spelar gör Marie Louise W Sjöberg och Åsa Johansson samt Claes Holmgren, cembalo. Entré 100 kr för medlemmar, 80 kr icke medlemmar.
Klockan 18 i Björnlunda Kyrka framförs monologen ” Clara” av skådespelerskan Nadja Franke. Monologen är skriven och regisserad av Patrik Franke och till den spelar domkyrkoorganisten Claes Holmgren, orgel och Marie Louise W Sjöberg, violin. Föreställningen är ett samarbete med Svenska Kyrkan i Daga Församling och det är fri entré!
På eftermiddagen håller vårt café öppet och där bjuds inte bara på kaffe och smörgåsar utan även musik framförd av Åsa Johansson, violin och Magnus Bergman piano.

Söndagen den 24 aug avslutar vi med en sonatafton där vi får lyssna till violinisten Fredrik Paulsson och pianisten Simon Crawford Phillips i nya prästgården. De spelar sonater av bl a Prokofiev och Poulenc.
Under hela helgen ställer konstnärerna Marie-Louise Lindström och Maud Probst, måleri samt Sonia Feltenius, keramik ut i både gamla och nya prästgården.

”Cembalo Paradiso” – barockmästerverk för chembalo med Anna Paradiso
26 juli 2014
Anna Paradiso tar oss på en resa genom 16 – 1700 talets former och uttryck där hon presenterar några av barockens kärleksbarn: toccatan, sonatan och sviten. Det blir musik av Frescobaldi, Scarlatti, Royer, Rameau och Roman. Anna, med rötter i Italien där hon även studerade, har regelbundet konserter runt om i Europa men även i USA och Japan. Parallellt med solokariärren har hon en duo med sin make, blockflöjtisten Dan Laurin. Anna är knuten till skivbolaget BIS.

Svensk precision och argentinsk passion” med Johannes Möller och Laura Fraticelli
28 juni 2014
Gitarristerna Johannes Möller och Laura Fraticelli bjuder på ett spännande program med fokus på Argentinsk tango. Dessutom får vi höra musik som de själva komponerat. Både Johannes och Laura tillhör det absoluta toppskiktet av internationella gitarrister. Under de kommande månaderna besöker Johannes Norge, Holland, Kina, Malaysia, Bangladesh och Indien. Som gitarrduo har de också hela världen som arbetsfält och kommer i höst ut med sin första skiva på bolaget Naxos.

Barockprimörer och blomsterarior i växthuset
24 maj 2014
För sjunde året i rad välkomnar vi er till vårens musikaliska höjdpunkt i Björnlunda Växthus! Solist i år är Paula Hoffman (Mezzosopran) och hon beledsagas av en stråkkvartett bestående av Åsa Johansson (Violin), Marie Louise W Sjöberg (Violin), Monica Carlén (Viola), Christina Wirdegren Alin (Cello).
Arior av Purcell, Händel, Mozart samt Otto Respighis enastående vackra “Il Tramonto” kommer att framföras. Och som tradition även Puccinis ”Chrysantemi” för stråkkvartett

Bengt Forsberg i Björnlunda prästgård

26 okt 2013
Bengt Forsberg (Piano). Musik av Bach, Beethoven, Britten, Fauré, Chaminade och Skrjabin.